Sprawozdanie z przebiegu konferencji AS KIER – Arytmia Serca, Kardiologia IntERwencyjna, 25.10.2018

W dniu 25 października 2018 roku w Art_Inkubator, odrestaurowanej XIX-wiecznej fabryce Karola Scheiblera na Księżym Młynie w Łodzi, odbyła się III edycja konferencji AS KIER – jedynego spotkania kardiologicznego w regionie kierowanego w szczególności do lekarzy rodzinnych. Konferencja, jak w poprzednich latach, została zorganizowana przez Klinikę Kardiologii Interwencyjnej i Zaburzeń Rytmu Serca Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM. Komitetowi Naukowemu przewodniczył prof. dr hab. n. med. Andrzej Lubiński, a pracami Komitetu Organizacyjnego kierował lek. Tomasz Górnik. Celem spotkania była dyskusja nad optymalnym postępowaniem w typowych sytuacjach spotykanych w codziennej praktyce lekarza rodzinnego oraz zaprezentowanie dzisiejszych możliwości diagnostycznych i terapeutycznych, które wykorzystywane są w Klinice. Patronat nad konferencją objęła Prezydent Miasta Łodzi, Pani Hanna Zdanowska oraz Rektor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prof. dr hab. n. med. Radzisław Kordek.

Konferencja składała się z dwóch sesji, podczas wykładów uczestnicy dowiedzieli się jak rozpoznać zawał serca oraz jakie wdrożyć postępowanie. Działania mające na celu profilaktykę wtórną powinny być prowadzone we współpracy kardiologów, internistów i lekarzy rodzinnych, dlatego w tym roku przybliżyliśmy problem leczenia pacjentów po zawale serca. Gościem specjalnym konferencji była prof. dr hab. n. med. Anna Jegier – Kierownik Centrum Medycyny Sportowej, Ośrodka Rehabilitacji Kardiologicznej oraz konsultant wojewódzki w dziedzinie medycyny sportowej. W swoim wykładzie na temat wysiłku fizycznego po zawale serca Pani Profesor opowiedziała co zrobić, aby poprawić jakość życia, ograniczyć postępy choroby, a także uniknąć kolejnego zawału.

Większą część drugiej sesji stanowiła problematyka leczenia migotania przedsionków – przedstawiono najnowsze rekomendacje dotyczące przygotowania pacjentów przyjmujących leki przeciwkrzepliwe do zabiegów niekardiologicznych.

Konferencja zgromadziła około 250 uczestników: lekarzy rodzinnych, internistów, kardiologów, studentów oraz pielęgniarki. Okazała się doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy oraz wymiany wzajemnych doświadczeń i poglądów. Po konferencji goście mieli możliwość zobaczenia spektaklu teatralnego, przygotowanego przez Teatr Mały w Manufakturze: „Rodzinny interes” – komedię autorstwa Katarzyny Wojtaszak i reżyserii Mariusza Pilawskiego.

Dziękujemy uczestnikom spotkania za udział oraz zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konferencji AS KIER 24.10.2019 roku.

Do zobaczenia!
prof. dr hab. n. med. Andrzej Lubiński